12 Kislew 5780 | 10 december 2019
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
PA pikt het hart van de Joodse Chevron in
Publicatiedatum: dinsdag 22 februari 2011 Auteur: Sacha | 801 keer gelezen
Rabbi's Abuhatzeira »

Archief Chevron

Door Sacha

Zes dagen nadat de Minister van Onderwijs Gidon Saar van Likkoed tijdens zijn tour in Judea verklaard heeft dat Israel de Arabieren niet moest "misleiden door hen het idee te geven dat zij ooit zouden instemmen dat er geen Joden meer in Kiryat Arba en Chevron mogen wonen", is de PA officieel - met behulp van de financiele bijstand van de EU - begonnen Arabieren in het hart van de Joodse gemeenschap van Chevron - vlakbij de Maarat Hamachpela [Graf van de Patriarchen] - onder te brengen. Dit meldt Arutz7 gisteravond.

Een veiligheidsbron onthulde dat Arabieren onder de noemer "de Raad rehabiliteert te Oude Stad" al anderhalf jaar geleden zijn begonnen zich te vestigen vlakbij de Groene Strook, het enige gebied van Chevron waar de Joden enigzinds een beetje bewegingsvrijheid hebben. "Deze verhuizing is een onderdeel van een duidelijke strategie van de PA om een scheiding tussen Kiryat Arba en Chevron te creëren. De PA heeft tevens duidelijk gemaakt dat de terroristische aanvallen op de 600.000 Joden die jaarlijks het Graf van de Patriarchen [Maarat Hamachpelah] bezoeken niet zullen stoppen."

De veiligheidsbron vervolgt dan: "Volgens de PA zouden er honderden gezinnen in [de wijk] oost Casbah ondergebracht moeten worden om deze scheiding te creëren. De laatste maanden zijn de spanningen tussen de Arabieren, het IDF, de grenspolitie, buitenstaanders en de lokale Joden flink opgelopen. Er hebben al diverse aanvallen plaatsgevonden tegen de [Joodse] voetgangers op Sjabbat en er worden bij de kruising vlak bij oost Casbah op auto's [van Joden] stenen gegooid. De situatie brengt het Graf van de Patriarchen, wat een [Joods] erfgoed is, in een zeer ernstige veiligheidssituatie. In plaats dat de graven van onze voorvaderen toegankelijk voor iedere Jood blijft, zal de PA er in slagen dat er zoveel mogelijk Joden van het Graf van de Patriarchen wegblijven. " Aldus de veiligheidsbron.

Noam Arnon

Ondertussen heeft de woordvoeder van de Joodse gemeenschap van Chevron, Noam Arnon, aangegeven dat dit een gevaarlijke precedent is omdat hiermee "het gevaar illustreert wordt van een omgeving waarin Kiryat Arba van het Graf van de Patriarchen gescheiden zal worden. Samen met de Raden van Kiryat Arba en Chevron zullen wij strijd voeren tegen de ontwikkeling van deze wijk. Deze wijk gaat een gevaar vormen voor honderdduizenden Joden die gebruik van de verbindingsroute tussen Kairyat Arba en Chevron maken."

Daarom is Minister Saar van mening dat de Joodse aanwezigheid in Chevron van cruciaal belang is omdat het "ons in staat stelt het Graf van de Patriarchen te kunnen bezoeken en daar te bidden. Het is een van de meest belangrijke plaatsen van het Joodse volk," lichtte Saar toe.

"De eerste stap dat Israel moet nemen is het vernieuwen van de bouwconstructie in de overwegende Joodse gemeenschappen van Yesha [Judea en Samaria] die ook wel bekend staan als de nederzettingsblokken," gaat Saar verder. "Het is absurd dat er geen verkoop van gronden in de steden van Efrat, Ariel, Maaleh Adumim, en Beitar Illit meer plaatsvindt, zodra in de Joodse dorpen in Judea en Samaria wordt gebouwd." Efrat wacht namelijk al acht jaar op toestemming van de overheid om 1000 huizen te kunnen bouwen. Het Ministerie van de Woningwet die de basis voor huisvesting voorbereidt, heeft inmiddels al tientallen miljoenen sjeqels aan dit proces uitgegeven, maar ondertussen weigert de regering om een definfitieve vergunning vrij te geven.

Recentelijk gepubliceerde documenten wijzen uit dat de Regering Olmert in die tijd al bereid was Arabische wijken in Jeruzalem aan de PA over te dragen en de Oude Stad en de Tempelberg onder internationale controle te zetten.

Een voorbeeld dat Arabieren duidelijk de overhand trachten te handhaven in Chevron en omgeving is het feit dat zowel Israelische soldaten als Joodse burgers systeematisch aangevallen worden en daardoor gewond raken. Zo gooien Arabieren met allerlei objecten naar hoofden van militairen zoals flessen en dergelijke. Vaak gaat het goed, soms raakt een militair gewond. Ook is het gewoon dat Arabieren domweg het vuur openen op een Joodse gemeenschap. Dit overkwam de Joodse gemeenschap van Choresh Yaron in Binyamin.
Inmiddels heeft de Raad van Kiryat Arba het IDF opgeroepen des noods Tzir Tzion (Zion Weg) voor Arabieren te sluiten. "Dwing de bewoners niet om de weg af te sluiten," waarschuwden leden van de Raad Bentzi Gofshtein en Yisrael Bramson nog geen twee maanden geleden.

Afgelopen zomer is de weg, dat tussen Kiryat Arba en Chevron loopt, onder protest van de Joodse gemeenschap van Chevron en Kiryat Arba voor Arabieren geopend. De Joodse gemeenschap is bang dat door deze weg uiteindelijk tot moord zal leiden. De opening van de weg ging samen met verwijdering van vele checkpoints als een goed gebaar naar de PA.

In 2010 hebben er 798 geregistreerde terroristische aanvallen van Arabieren plaatsgevonden. In Yesha alleen werd in 2010 de gemeenschap 32 keer beschoten of belagen met explosieven.

Rabbi Yoshiyahu Pinto bij de Maarat

Dit heeft eind 2010 de grote Kabbalist van deze tijd, enerzijds de achterkleinzoon van Rabbi Chaim Pinto en anderzijds de kleinzoon van Rabbi Yisrael Abuhatzeira [ook wel bekend als de Baba Sali] Rabbi Yoshiyahu Pinto [geb. in 1973] niet weerhouden het Graf van de Aartsvaderen te bezoeken. "Het is een bekende feit dat iedere Jood dat overgaat van deze wereld naar de volgende [overlijden], zijn ziel naar de ingang van de Maarat Hamachpela komt en dat dit de plaats is waaruit de zielen voor G'd in de Hemel komen," legde hij uit. Hij benadrukt de essentie van de drie paren - Avraham en Lea, Jitschak en Rivqa en Jaaqov en Leah - die daar begraven liggen, extreem belangrijk is voor het Joodse volk. Ook vond de mislukte poging van Esaw, Jaaqovs broer, plaats waarin hij geprobeerd heeft bezit te nemen van de Maarat Hamachpelah zodat er geen Joden daar begraven kon worden. "Dit belangrijke wetenschap," zei Rabbi Pinto, "kan ook gezien worden in het verhaal van Jaaqov waar hij zijn zoon Joseef liet zweren en beloven dat hij hem in de Maarat Hamachpelah zou begraven. ... Wanneer een Jood geen connectie heeft met zijn roots, dan kent hij geen levendigheid.... Dit zijn de moeilijke tijden voor het volk Israel. Enerzijds bestaat er grote goedheid maar anderzijds bestaan er vele moeilijkheden. Deze worden gemengd tot ongemakkelijke tijden in Israel. Je moet dit vreugdevol en vol liefde accepteren en G'd danken voor alle goedheden Hij geeft zodat je dichter tot onze Schepper en onze heilige voorvaderen komt."

Naast het feit dat hij over fenomenale (over)grootvaders beschikt, wordt aan Rabbi Pinto advies gevraagd door Israelische en Joods-Amerikanen zowel op zakelijk als op persoonlijk gebied. Onder hen is de bekende Israelische Miljardair [real esate] Yitzchak Tshuva, de voormalige burgermeester van New York Rudy Giuliani, maar ook de talkshow presenator Donny Deutsch en Israelische politici als de Minister van Justitie Yaakov Neeman, Knesset leden Danny Naveh en Danny Danon. Actief en openlijk moedigt hij inversteringen in het bedrijfsleven in Israel aan. Ook hield hij in Silistra [Bulgarije] een besloten bijeenkomst met 80 Joods-Amerikaanse zakenlieden waaraan hij hen verzocht 5 miljard dollar in de Israelisch economie te investeren.

Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2019 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.